Районна избирателна комисия София 23 ИР


РЕШЕНИЕ
№ 25-ПВР/НР
София 23 ИР, 12.10.2016

ОТНОСНО: отмяна на Решение №9 –ПВР/НР от 25.09.2016г. на РИК 23 – София  в частта за определяне броя на членовете на секционните избирателни комисии в административен район 15 (МЛАДОСТ) без подвижни и служебни) за провеждане на избори за президент и вицепрезидент на Републиката и национален референдум, насрочени за 6 ноември 2016 г

Секретарят предложи проект на решение:

Въз основа на Решение №3756-ПВР/НР от 08.10.2016 г. на ЦИК, с което се отменя т. 2 от Решение №9 –ПВР/НР от 25.09.2016 г. на РИК 23 – София и преписката е върната на РИК 23 – София за ново произнасяне, РИК 23 – София разгледа повторно въпроса за определяне броя на членовете на СИК в район Младост.

Изразеното становище, инкорпорирано в предложения проект на решение, съгласно разпоредбата на чл. 92, ал. 4, т. 2 от ИК броят на членовете на секционната избирателна комисия, включително председател, зам.-председател и секретар, за секции с над 500 избиратели е до 9 членове, но не по-малко от 5. Съгласно чл. 72, ал. 1, т. 4 от ИК районната избирателна комисия назначава секционните избирателни комисии в съответния изборен район (район) в страната и утвърждава списъка на резервните членове.

В рамките на правомощията си по закон, РИК 23 – София в режим на оперативна самостоятелност, преценява необходимия брой от членове на секционните избирателни комисии в зависимост от конкретните обстоятелства и факти, свързани с произвеждането на вида избор. Имайки предвид, че на 6.11.2016 г. на територията на административен район “Младост” ще се проведат както изборите за президент и вицепрезидент на републиката, така и частичните избори за кмет на район Младост –  с всички организационни трудности и усложнения, които съпътстват провеждането на избори в изборни помещения за два различни вида избор, които са обособени в една и съща сграда, както и поради изтеклия срок за провеждане на консултациите по чл. 91 от ИК и изтеклия срок по чл. 89 от ИК за назначаване на членовете на СИК в Младост при условията на чл. 91, ал. 11 от ИК, решение за 5-членен състав на секционните избирателни комисии, би било напълно обосновано и законно.

Неодобряването на предложения проект на решение за състав на СИК в район Младост от 5 члена поставя в неравнопоставеност предложените от Кмета на район Младост 625 лица за членове на СИК спрямо вече назначените от РИК 23 – София членове на СИК в останалите 7 административни района от 23-ти район, а също така и спрямо всички останали членове на СИК в другите 30 района в цялата страна. Приемането на другия предложен проект на решение за 7 члена на СИК в район Младост ще блокира на финалната стъпка целия осъществен до този момент процес, включващ свикване и провеждане на консултации между парламентарно представените политически субекти при Кмета на район Младост, подписване на легитимен протокол (без особено мнение и произтичащите от това последици), изготвяне и изпращане на РИК на цялата документация в резултат на проведените консултации с предложение за назначаване и накрая назначаването на СИК от РИК. Предложените за членове на СИК в район Младост ще бъдат незаслужено ощетени и поставени в неравностойно положение, тъй като ще бъдат лишени от правото им на своевременно узнаване и осъзнаване на факта на тяхното назначаване с цялата отговорност, произтичаща от това, което обективно налага на първо място организиране на личното време за изпълнение на служебен ангажимент по ИК за най-малко три дни около изборния ден за всеки назначен член на СИК. Във връзка с това е и невъзможността за организирането и провеждането на обучение на членовете на СИК в район Младост, получаване на удостоверение за назначаване в СИК и на методически указания за дейността на СИК по провеждане на изборите за президент и вицепрезидент на републиката, както и на национален референдум.

Всичко горепосочено несъмнено води до извода, че към настоящия момент приемането на решение от РИК за определяне на броя  на съставите на СИК в район Младост от 7 членове, е крайно неразумно и сигурно водещо до осуетяване на провеждането на изборите за президент и  вицепрезидент на републиката и на национален референдум в район Младост.”

След разисквания се проведе гласуване, както следва:

            За предложения проект за решение със „за” гласуваха 9 /девет/ от членовете на комисията: Любомир Георгиев, Христо Банов, Веселин Ковачев, Борис Евтимов, Мария Праматарова, Йорданка Петкова, Веселина Кирилова, Елизабет Лулчева и Иван Гебрелиев и с против гласуваха 7 /седем/ от членовете на комисията: Жана Иванова, Таня Дишлиева, Емил Николов, Веселка Вачева, Семра Сюлейман, Милен Ревански и Никола Занев.

С оглед горното РИК 23 – София не постигна необходимото мнозинство от две трети от присъстващите членове за приемане на решение за назначаване на секционните избирателни комисии /СИК/ в район „МЛАДОСТ” и утвърждаване списъците с резервните членове.

 

Предвид изложеното и на основание чл. 70, ал. 3 във връзка с ал. 4 от Изборния кодекс, поради липса на необходимото мнозинство по чл. 70, ал. 4, изречение първо от Изборния кодекс, РИК 23 – София

Р Е Ш И:

Постановява решение за отхвърляне по смисъла на чл.70, ал.4 изречение второ от ИК.

Решението подлежи на обжалване пред ЦИК в тридневен срок от обявяването му.

Председател: Жана Бориславова Иванова

Секретар: Христо Николаев Банов

* Публикувано на 12.10.2016 в 20:58 часа

Календар

  • ПонВтСрЧетПетСъбНед
    12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031 

Решения

всички решения