Районна избирателна комисия София 23 ИР


РЕШЕНИЕ
№ 114-НС
София 23 ИР, 22.03.2017

ОТНОСНО: Жалба с Вх. № 206/21.03.2017 г. от г-жа Ивелина Валентинова Раденкова

Постъпила е жалба с Вх. № 206/21.03.2017 г. от г-жа Ивелина Валентинова Раденкова, заведена в 16,20 часа в регистър жалби на 23 РИК София град, с която се уведомява РИК 23- София, че на 21.03.2017 г. пред главния вход на Общински културен институт „Красно село” – Дом на културата „Красно село” и в сградата на института (дома), находящ се на адрес: гр. София, район „Красно село”, бул. „Цар Борис III” № 41 са поставени множество агитационни материали, в това число плакати на ПП ГЕРБ по начина, показан на приложените снимки.

В жалбата се прави искане да бъдат предприети необходимите мерки за спазване на Изборния кодекс поради нарушаване разпоредбата на чл. 182, ал. 1 и чл. 183, ал. 3, съгласно които не се допуска предизборна агитация в държавни и общински учреждения и агитационните материали се поставят на определени от кмета места. Отправя се искане да бъдат предприети необходимите действия за преустановяване на описаните в жалбата нарушения, както и да бъдат съставени необходимите актове.

Към жалбата е приложен доказателствен материал за изложените в същата факти, представляващ 2 броя лист с формат А4, пълноцветен печат, изобразяващи 9 /девет/ броя преместваеми рекламни табели за земя, върху които двустранно са поставени агитационни материали /плакати/ на ПП ГЕРБ, и които табели са разположени в парковото пространство пред Общински културен институт „Красно село” – Дом на културата „Красно село”.

Във връзка с постъпилата жалба и на основание Раздел II, чл. 181 и следващите от Изборния кодекс и с оглед изпълнение на принципите за законосъобразно протичане на изборния процес и за установяване наличието на нарушения на същия, бе извършена служебна проверка с оглед установяване на посочените в жалбата факти и подвеждането им под съответната правна норма. От справка по партидата на дружеството в Регистър БУЛСТАТ към Агенция по вписванията се установи, че същото е юридическо лице с нестопанска цел, с наименование ДОМ НА КУЛТУРАТА „КРАСНО СЕЛО”, с БУЛСТАТ 831135580, регистрирано по реда на Закона за закрила и развитие на културата, със 100% общинска собственост, управлявано от Стефан Димитров Стефанов.

Съобразно така установената и изложена фактическа обстановка РИК 23 – София град направи следните правни изводи:

Жалбата е подадена от лице, имащо правен интерес, което я прави допустима.

Разгледана по същество, жалбата е неоснователна по следните съображения:

За да е налице нарушение на разпоредбите на Изборния кодекс в настоящия случай, е необходимо да се установи наличието на законово изискуемите предпоставки по смисъла на чл.182, ал.1 от ИК - дали територията на дружеството ДОМ НА КУЛТУРАТА „КРАСНО СЕЛО” попада в категориите места, забранени за предизборна агитация, и дали се извършва предизборна агитация по смисъла на Изборния кодекс и дадената легална дефиниция за това в същия. Липсата, на коя да е от тези предпоставки води до извода за спазване на законовите разпоредби.

В Раздел II на глава Дванадесета от Изборния кодекс, чл. 182 законодателят е въвел изрични и абсолютни забрани за предизборна агитация. В ал.1 от същата разпоредба е посочено, че „не се допуска предизборна агитация в държавни и общински учреждения, институции, държавни и общински предприятия и в търговски дружества с повече от 50 на сто държавно или общинско участие в капитала.“ От извършената справка по партидата на дружеството в Регистър БУЛСТАТ към Агенция по вписванията се установи, че ДОМ НА КУЛТУРАТА „КРАСНО СЕЛО” е 100 % собственост на СТОЛИЧНА ОБЩИНА, ЕИК/ПИК 000696327, т.е. налице е изискуемата от закона предпоставка дружеството да е общинско учреждение. За да се приеме обаче, че е налице нарушение на закона, следва да е изпълнена и втората кумулативно изискуема предпоставка, а именно – в същото да се извършва предизборна агитация по смисъла на Изборния кодекс. Законодателят е въвел легална дефиниция в § 1, т.17 от ДР на Изборния кодекс, според която„предизборна агитация е призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори“. От това определение следва безспорният извод, че за да е налице предизборна агитация, е необходимо да има отправен призив за подкрепа или неподкрепа на даден кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие на същите в избори. В конкретния случай от представения към жалбата доказателствен материал ясно си личи видът на поставените агитационни материали и мястото, на които са разположени същите. Т.е. не е изпълнена втората предпоставка на закона, за да се приеме, че е налице нарушение на забраната за предизборна агитация по смисъла на чл.182, ал.1 от ИК, а именно същата да се извършва в общинско учреждение по смисъла на закона.

На второ място – рекламните съоръжения са поставени в парковото пространство пред ДОМ НА КУЛТУРАТА „КРАСНО СЕЛО”. От извършената служебна проверка и постъпилата информация в РИК 23 – София град се установява, че в полза на ПП „ГЕРБ” е издадена Заповед № РКС17-РД09г-83/24.02.2017 г. на Христо Апостолов – Кмет на район „Красно село”, въз основа на която и в изпълнение на разпоредбите на Раздел III от Глава четвърта, чл. 52 и следващите от Наредбата за преместваемите обекти, за рекламните, информационните и монументално-декоративни елементи и за рекламната дейност на територията на Столична община същата е получила разрешение за използване на мястото „Парк „Хиподрума” (пред Общински културен институт „Красно село”)” за разполагане на временен агитационен пункт за предизборна кампания за времето от 24.02.2017 г. до 24.03.2017 г. от 07,30 часа до 21.00 часа. Неправилно в заповедта на кмета на район „Красно село” е посочена разпоредбата на чл. 76 от Наредбата предвид факта, че изложените в същата обстоятелства не кореспондират със съответната плавната норма. На следващо място чл. 52 изрично регламентира, че „временни информационни елементи са определени в Приложение № 6 и съдържат информация, свързана с конкретни икономически, социални, културни, политически и спортни прояви с фиксирано времетраене, посочено в текста на изписаната информация”. В конкретния случай се касае именно за такава конкретна политическа проява, с фиксирано времетраене, ясно посочено в текста на съдържащата се в агитационния материал информация. Видът на използваните агитационни материали съвпада с описанието на посочените преместваеми обекти в Приложение № 6 към Наредбата, а определените в заповедта времеви и часови диапазони на извършвани агитационни действия от своя страна напълно съвпадат с тези в горепосочената жалба.

Предвид гореизложеното и на основание чл. 72, ал.1, т. 20, предложение първо от Изборния кодекс Районната избирателна комисия в Двадесет и трети изборен район – София, /РИК-23/

Р Е Ш И:

ОСТАВЯ без уважение с жалба с Вх. № 206/21.03.2017 г. от г-жа Ивелина Валентинова Раденкова. НЕ УСТАНОВЯВА нарушение на разпоредбите на чл. 182, ал. 1 и чл. 183, ал. 3 от Изборния кодекс.

Решението на РИК подлежи на оспорване пред ЦИК по реда на чл. 73 от ИК.

Председател: Живка Василева Котева

Секретар: Полина Василева Витанова

* Публикувано на 22.03.2017 в 16:31 часа

Календар

  • ПонВтСрЧетПетСъбНед
    123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031
     

Решения

  • № 147-НС / 31.03.2017

    относно: Разглеждане на сигнал от Петя Николаева Стоевска

  • № 146-НС / 27.03.2017

    относно: Анулиране на приемо-предавателна разписки и заличаване на такива.

  • № 145-НС / 26.03.2017

    относно: Обявяване на край на изборния ден на 26.03.2017 г.

всички решения